8/4/11

Οι προβληματισμοί μετά από τον θρίαμβο

Γράφει ο... «γκρινιάρης του χωριού»

Το 5-1 κόντρα στη Σαχτάρ μετατρέπει το ταξίδι για τον επαναληπτικό στην Ουκρανία σε τυπική υποχρέωση. Η Μπάρσα θα πάει στο Ντόνετσκ για να σφραγίσει το εισιτήριο για τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 5-1 είναι εμφατικό, προκαλεί θαυμασμό, δέος, εγκωμιαστικά σχόλια. Μόνο που όσοι είδαμε όλο το παιχνίδι, διαπιστώσαμε και κάποια άλλα πράγματα, που καλό θα είναι να μην περάσουν στο ντούκου, λόγω της μεγάλης διαφοράς στο σκορ.

Το κεντρικό δίδυμο στην άμυνα των Μπούσκετς – Πικέ είχε πρόβλημα λόγω της ταχύτητας και του εκτοπίσματος των επιθετικών της Σαχτάρ. Το ότι η Μπάρσα δεν δέχτηκε γκολ στο πρώτο ημίχρονο, οφείλεται κυρίως στην κακή επιλογή των αντιπάλων κυνηγών στην τελική τους προσπάθεια. Ο Μπούσκετς δυσκολεύεται σημαντικά να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στο ρόλο του στόπερ. Φυσικά, έχει ένα άλλοθι σημαντικό, δεν είναι αυτή η θέση του και δεν σημαίνει ότι επειδή κάποτε γυρνούσε ο Γιάγια Τουρέ από αμυντικό χαφ σε στόπερ με επιτυχία, μπορεί να κάνει και ο Μπούσκετς το ίδιο πράγμα, εξίσου επιτυχημένα. Το πρόβλημα φυσικά δεν λύνεται όσο οι Πουγιόλ και Αμπιντάλ είναι στα πιτς. Μια ενδεχόμενη επιστροφή του Πουγιόλ, ενόψει των σημαντικών αγώνων που έρχονται, θα ήταν πραγματική ευλογία για την ομάδα.

Μια λύση που την έχουμε δει σε κάποια ματς από τον Πεπ και σε κάποιες στιγμές έγινε και κόντρα στη Σαχτάρ, είναι να παίζει ο Μαστσεράνο κοντά στα δυο στόπερ. Ο Αργεντίνος μπορεί να μην βοηθά ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, όμως σαν κόφτης είναι εξαιρετικός και λόγω της ταχύτητάς του και των γρήγορων αντιδράσεών του, «προλαβαίνει καταστάσεις» για λογαριασμό των Πικέ και Μπούσκετς. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να παίζει ακριβώς μπροστά τους και από το υπάρχον ρόστερ, είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει με επιτυχία. Χάνουμε έτσι σε δημιουργικότητα, κερδίζουμε σε ανασταλτική λειτουργία.

Το πρόβλημα στην ανάπτυξη επιτείνεται όταν ο Ινιέστα αναγκάζεται να παίξει στα άκρα. Στο πρώτο ημίχρονο και μέχρι να γίνει το σκορ 2-0, ήταν ορατό. Ο Τσάβι απομένει ως ο μόνος δημιουργικός παίκτης στον άξονα και είναι πιο εύκολο για τον αντίπαλο να τον μπλοκάρει. Οταν συγκλίνει ο Ινιέστα ή όταν γυρίζει πιο πίσω ο Μέσι, διευκολύνεται η κυκλοφορία της μπάλας, βρίσκει όμως την ευκαιρία ο αντίπαλος να βάλει πολλούς παίκτες πίσω από τη μπάλα, αφού δεν παίρνουμε πλάτος στην επίθεση, παρά μόνο από δεξιά (καθώς ο Αλβες κατεβαίνει πιο συχνά και πιο αποτελεσματικά από τον Αντριάνο στα αριστερά). Αυτό το πρόβλημα θα λυθεί μάλλον εύκολα, με την επιστροφή του Πέδρο στην αρχική ενδεκάδα, οπότε ο Βίγια πάει αριστερά, εκεί όπου ξεκινάει συνήθως, οπότε ο Αντρεσίτο επιστρέφει στον άξονα.

Μια που αναφερθήκαμε στον Αλβες, τελείωσε το παιχνίδι έχοντας οργώσει τη δεξιά πλευρά και κάνοντας εκπληκτικό παιχνίδι στην επίθεση. Ένα γκολ και μια ασίστ από τον δεξιό μπακ, αρκούν για να τον κατατάξουν στους κορυφαίους του ματς. Ενδέχεται έτσι να ξεχαστούν οι λάθος πάσες που παραλίγο να αποφέρουν γκολ για τη Σαχτάρ, ακριβώς γιατί έγιναν σε φάσεις που η ομάδα μας προσπαθούσε από την άμυνα να βγει στην επίθεση. Το χάσιμο της μπάλας μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά και το πρέσινγκ της Σαχτάρ μας ανάγκασε σε λάθη σε αρκετές περιπτώσεις.

Η Σαχτάρ και ο Λουτσέσκου μας έκαναν μια μεγάλη χάρη. Μας  έδειξαν με την τακτική τους και το παιχνίδι τους κάποια σημεία όπου η Μπάρσα πρέπει να βρει λύση. Λάθη πάντα θα γίνονται, όσο και αν αυτή η Μπάρσα κάποιες φορές ακουμπάει την τελειότητα, άνθρωποι την απαρτίζουν και όχι ρομπότ. Οπως είπε και ο Λουτσέσκου, η Μπάρσα αναγκάζει τον αντίπαλο να κάνει τόσα λάθη, ώστε καθίσταται σχεδόν αδύνατη η αντιμετώπισή της. Εκεί κάπου κρύβεται το κλειδί για μια επιτυχημένη συνέχεια. Τα δικά μας λάθη να είναι λίγα και των αντιπάλων πολλά. Με τη Σαχτάρ κάναμε αρκετά λάθη, αλλά δεν τα πληρώσαμε. Δεν θα γίνεται πάντα το ίδιο, δεν θα βάζουμε πάντα γκολ με το «καλησπέρα», ούτε είναι όλοι οι αντίπαλοι για 5 γκολ. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ο Πεπ τα έχει δει όλα αυτά και όπως μας έχει αποδείξει κατά το παρελθόν, έχει τον τρόπο να απαντήσει στα ερωτήματα του κάθε...γκρινιάρη!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστές τοποθετήσεις... πρέπει να γυρίσει ο Puyol στην άμυνα γιατί χωρίς το και τον Abi, υστερούμε πολύ εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή