4/4/11

Γνωστοί από παλιά...

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ δεν είναι άγνωστη στη Μπάρσα. Τα «πάρε - δώσε» μαζί της αρχίζουν από το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1978-79. Οι τότε Σοβιετικοί ήταν ο αντίπαλος στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η Μπάρσα προκρίθηκε με νίκη 3-0 στη Βαρκελώνη (Κρανκλ, Βισέντε, Μιγκέλι ήταν οι σκόρερ) και ισοπαλία 1-1 στη ρεβάνς. Ηταν το πρώτο βήμα μιας μεγάλης πορείας, που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τροπαίου (4-3 στην παράταση την Φορτούνα Ντίσελντοφ, στον τελικό της Βασιλείας, 2-2 η κανονική διάρκεια).

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι την επόμενη συνάντηση. Η ΕΣΣΔ δεν υπήρχε πια και η Ουκρανία ήταν ανεξάρτητο κράτος, όταν Μπάρσα και Σαχτάρ τέθηκαν αντιμέτωπες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 2004/05. Το παιχνίδι του «Καμπ Νόου» έληξε με ένα άνετο 3-0 για την Μπάρσα (Ντέκο, Ροναλντίνιο με πέναλτι και Ετόο οι σκόρερ). Στο Ντόνετσκ, η Σαχτάρ νίκησε με 2-0 μια αδιάφορη βαθμολογικά Μπαρσελόνα και εξασφάλισε την συνέχεια στην ευρωπαϊκή της πορεία, τερματίζοντας τρίτη στον όμιλο.

Η νέα συνάντηση ήρθε στο Τσάμπιονς Λιγκ 2008/09, ξανά στους ομίλους. Στο ματς της Ουκρανίας, δυο γκολ του Μέσι στα τελευταία λεπτά χάρισαν μια δύσκολη νίκη στη Μπάρσα με 2-1. Την τελευταία αγωνιστική, μια αδιάφορη βαθμολογικά Μπαρσελόνα έχανε από τη Σαχτάρ με 3-2. Τρεις επιθέσεις έκαναν οι Ουκρανοί στο «Καμπ Νόου» και σημείωσαν ισάριθμα γκολ, ενώ για τους «Μπλαουγκράνα» σκόραραν οι Σιλβίνιο και Μπουσκέτς. Με το αποτέλεσμα αυτό, η Μπαρσελόνα προκρίθηκε ως πρώτη και έφτασε ως την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό της Ρώμης (2-0 την Μάντσεστερ Γ.). Η Σαχτάρ τερμάτισε τρίτη, συνέχισε στο Κύπελλο και κατέκτησε και αυτή το τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη (2-1 στην παράταση τη Βέρντερ Βρέμης, 1-1 η κανονική διάρκεια).

Οι επιτυχίες των δυο ομάδων είχαν ως αποτέλεσμα να συναντηθούν στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, που παραδοσιακά διεξάγεται στο «Λουί Ντε» του Μονακό. Η κανονική διάρκεια έληξε ισόπαλη χωρίς γκολ, όμως ο Πέδρο βρήκε το δρόμο προς τα ουκρανικά δίχτυα στην παράδοση. Η Μπάρσα κατέκτησε άλλη μια κούπα, κάνοντας το απίστευτο 6/6 εκείνη τη σεζόν, στα τρόπαια που διεκδίκησε. Ο Πέδρο έγραψε και αυτός το όνομά του με μεγάλα γράμματα δίπλα σε αυτό το επίτευγμα, αφού σκόραρε σε όλες αυτές τις διοργανώσεις (Πριμέρα Ντιβιζιόν, Κόπα ντελ Ρέι, Τσάμπιονς Λιγκ, ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, εγχώριο Σούπερ Καπ, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων).

Η Σαχτάρ λοιπόν, έχει συνδέσει το όνομά της ως αντίπαλος με μεγάλες επιτυχίες για τη Μπάρσα. Κάτι που όλοι θέλουμε να συνεχιστεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου