21/5/11

Καταρ..αμένες αλήθειες


Του Παναγιώτη Πετρόπουλου

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την παρουσίαση της νέας φανέλας του ποδοσφαιρικού τμήματος του FC Barcelona με τον νέο χορηγό, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση σε εφημερίδες, φόρουμ και blogs σχετικά με το αυτό το θέμα. Πραγματικά την τελευταία εβδομάδα έχω διαβάζει δεκάδες ανακρίβειες και ανοησίες, που περισσότερο θίγουν τον σύλλογο και αυτά που πρεσβεύει παρά τον υποστηρίζουν. Αυτό που συμβαίνει δε στην Ελλάδα των οπαδών ομάδων που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, έχει πλάκα. Οι διάφοροι περιστασιακοί αναλυτές ό,τι και να γράψουν είναι περιστασιακοί, όπως το Qatar Foundation, ορισμένοι φίλοι όμως της ομάδας και ιδίως στην Ελλάδα, είναι πραγματικά απογοητευτικοί. Το τι ακούς και διαβάζεις δεν λέγεται. Για ξεπουλήματα, για ντροπή, για ευτελισμό των αξιών, για νέους ιδιοκτήτες, για μέτοχους. Ξεκαρδιστικά μερικά, ανόητα τα περισσότερα. 

Ας κάνουμε λοιπόν την αυτοκριτική μας. Για να δούμε εάν αξίζει αυτή η απόφαση του συλλόγου τέτοια σκληρή κριτική. Καταρχήν έχουμε ένα δεδομένο. Η απόφαση είναι μια δημοκρατική απόφαση, από το πρόεδρο που έχει το 65% των μελών με το μέρος του. Επιπλέον και ο Ροσέλ να μην έβγαινε πέρσι το καλοκαίρι και αυτός και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είχαν εξαγγείλει ότι θα ενεργοποιήσουν την απόφαση που είχε παρθεί το 2003 από την διοίκηση Λαπόρτα με αντιπρόεδρο τότε τον Ροσέλ. Αυτή η απόφαση έφερε το 2006 την Unicef στην φανέλα μας, να θυμίσω σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη. Άρα ήταν κάτι προαποφασισμένο και δεν είναι κάτι καινούργιο, γι αυτό και δεν έγινε άλλωστε και ιδιαίτερος ντόρος στην Βαρκελώνη. 

Το FC Barcelona είναι ένας ΕΝΙΑΙΟΣ ζωντανός οργανισμός. Δεν είμαστε μόνο Μπάρσα στο ποδόσφαιρο και δεν είμαστε στο μπάσκετ για παράδειγμα. Κανένας δεν γκρινιάζει όλα αυτά τα χρόνια που όλα τα τμήματα του συλλόγου έχουν διαφήμιση στην φανέλα και κάποια από αυτά έχουν και ονόματα χορηγών! Regal FC Barcelona λέγεται η ομάδα μπάσκετ που όλοι αποθεώναμε πέρσι που πήρε την Euroleague. Alusport FC Barcelona λέγεται η ομάδα ποδόσφαιρου σάλας. Ξαφνικά δηλαδή πάψαμε να είμαστε κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος επειδή η ομάδα ποδόσφαιρου έβαλε χορηγό στην φανέλα? Δεν Νομίζω Τάκη! 

Πάμε και στα αστέρια αυτής της ομάδας ποδόσφαιρου. Τα δικά μας τα παιδιά από τις ακαδημίες ξέρετε τι συμβόλαια έχουν? Ξέρει κάνεις ποσό αμείβονται? Πως θα βγουν αυτά τα λεφτά? Πως ο σύλλογος θα καλύψει όλα αυτά τα έξοδα και το τεράστιο έλλειμμα,  σε μια εποχή που γύρω μας τα λεφτά λιγοστεύουν και τα έξοδα μεγαλώνουν?  Θέλετε μεταγραφές? Μάλιστα. Ποιος θα πληρώσει, για τον Σεσκ ή τον Ρόσι? Μήπως προτιμάτε τα ρεζιλίκια άλλων? Να αρχίσουμε να πουλάμε την περιουσία του συλλόγου, που με αίμα αποκτήθηκε, όπως κάνουν άλλοι?

Θέλετε να πουλήσουμε το Mini Estadi στο Δήμο Βαρκελώνης και μετά να μας το κάνει δωρεά πίσω σε εμάς όπως έκανε ο αντίστοιχος της Μαδρίτης για την Βασίλισσα της Κλάψας? Μήπως, εάν η διοίκηση Λαπόρτα είχε χειριστεί σωστά το θέμα και είχε βρει χορηγό θα είχε σωθεί το γυναικείο τμήμα μπάσκετ και δεν θα είχε διαλυθεί? Θα θέλατε δηλαδή να διαλυθούν τμήματα και να γυρίσουμε στην ανυποληψία? Για σκεφτείτε λίγο παραπάνω και κατανοείστε ότι το Qatar Foundation, όσο και εάν μας πειράζει, είναι μια βοήθεια σε μια πολύ δύσκολη συγκύρια που με σωστούς χειρισμούς και επιλογές μόνο κέρδος, και όχι μόνο χρηματικό, θα φέρει για τον σύλλογο. Εξασφαλίζει βιωσιμότητα και θα κάνει τον σύλλογο καλύτερο. 

Το FC Barcelona ήταν είναι και θα είναι ένας ενιαίος ζωντανός οργανισμός που ανήκει στον λαό του. Αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει και ούτε θα αλλάξει! Όσο εμείς τα μέλη του, φροντίζουμε για το καλό αυτού του συλλόγου, πάντα το FC Barcelona θα είναι ‘’Mes Que Un Club’’!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου