29/5/11

Η πυραυλοκίνητη Μπαρσελόνα ξανά στη κορυφή της Ευρώπης!


Του Νίκου Νικολάου

Δύο χρόνια μετά τον τελικό της Ρώμης η Μπαρσελόνα κατέκτησε ξανά το Champions League επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικώντας στον τελικό με 3-1. Η πυραυλοκίνητη Μπαρσελόνα, η φημισμένη Μπαρσελόνα, η ομάδα των ρεκόρ, το καμάρι της Καταλωνίας, η ομάδα που έχει τελειοποιήσει το ποδόσφαιρο, η ομάδα που απολαμβάνει τη καθολική αποδοχή, η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, βρίσκεται ξανά στη κορυφή της Ευρώπης πανάξια κάνοντας ολόκληρη της Καταλωνία να βρίσκεται στη Ράμπλας και τους απανταχού εκατομμύρια φίλους της ευτυχισμένους! Είναι το τέταρτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της μεγάλης Μπαρσελόνα στην ιστορία της και το τρίτο τα τελευταία έξι χρόνια κάνοντας αυτή τη “φουρνιά” παικτών να συνιστούν ίσως την καλύτερη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Παραφράζοντας κάτι που είχε πει ένας παλιός σούπερ σταρ των Μπλαουγκράνα, ο μεγάλος Γκάρι Λίνεκερ, θα λέγαμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι στο οποίο αγωνίζονται έντεκα εναντίον έντεκα και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι… Καταλανοί!
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά τη λήξη ο οποίος είπε: «Η Μπαρσελόνα άξιζε το Κύπελλο και είναι η καλύτερη ομάδα που έχω αντιμετωπίσει ποτέ. Δεν είναι ντροπή να χάνεις από την Μπαρσελόνα». Άλλωστε λένε ότι η αξία και το ήθος του ηττημένου δίνουν δόξα στον νικητή.
Η Μπάρσα μετέτρεψε σε περίπατο τον τελικό ανάμεσα στις ομολογουμένως δύο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Παρότι οι “Κόκκινοι Διάβολοι” μπήκαν δυνατά στο πρώτο δεκάλεπτο έχοντας ελαφρά υπεροχή, η Μπαρσελόνα ανέλαβε τα ηνία του αγώνα και αν εξαιρέσουμε τη φάση του γκολ, δεν άφησε σε κανένα σημείο το περιθώριο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο αν ο Φαν Ντερ Σαρ δεν έκανε εκπληκτική εμφάνιση το σκορ θα ήταν πολύ διαφορετικό. Και αυτό γιατί στις φάσεις των Τσάβι, Βίγια, Άλβες και Μέσι κατέβασε ρολά. Το 1-0 για τους Καταλανούς έγινε στο 28ο λεπτό όταν ο Τσάβι άδειασε τους αμυντικούς και με εξαιρετική μπαλιά βρήκε τον Πέδρο που πέτυχε το τέρμα. Στο 34’ οι Αγγλική ομάδα απάντησε με τον Ρούνεϊ που έκανε το 1-1 και το 2-1 έγινε με τον MVP του τελικού, Λιονέλ Μέσι, στο 55’ με μακρινό σουτ. Το τελικό 3-1 “έγραψε” ο Βίγια στο 69’ με ασύλληπτο σουτ στο γάμμα της εστίας του Φαν Ντερ Σαρ. Η κατοχή της μπάλας κυμάνθηκε στα γνωστά επίπεδα του 70-30%.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μπαρσελόνα έδειξε ξανά το μεγαλείο της και την ανθρωπιά που έχει ως σύλλογος με τη συμμετοχή του Αμπιντάλ στο βασικό σχήμα και με το γεγονός ότι αυτός ως αρχηγός σήκωσε το τρόπαιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη περιπέτεια που πέρασε πρόσφατα ο διεθνής Γάλλος με τον όγκο που του διαγνώστηκε στο συκώτι.
Οι συνθέσεις:
Μπαρσελόνα: Βίκτορ Βαλντές, Πικέ, Αμπιντάλ, Άλβες (88' Πουγιόλ), Μπούσκετς, Τσάβι, Μασκεράνο, Πέδρο (91' Αφελάι), Ινιέστα, Βίγια (85' Κεϊτά), Μέσι.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φαν Ντερ Σαρ, Εβρά, Σίλβα (69' Νάνι), Φέρντιναντ, Βίντιτς, Παρκ, Βαλένσια, Κάρικ (77' Σκόουλς), Γκιγκς, Ρούνεϊ, Ερνάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου