6/5/11

Μακροσκελές γράμμα σε έναν πιτσιρικά


Dear πιτσιρίκο,

καταρχήν καλώς ήρθες. Αφού αποφάσισες να ανοίξεις τα ματάκια σου στον απίθανο αυτό κόσμο που ζούμε, πρέπει να μάθεις κάποια πράγματα. Επειδή ο πατέρας σου θα στα πει οπωσδήποτε και λογικά θα στα πει καλά, εγώ που προτιμώ τα γραπτά, σου τα γράφω εδώ, για να μπορείς να τα έχεις μαζεμένα και να τα διαβάζεις όποτε χρειάζεται. Αλλωστε, όταν μεγαλώσεις με το καλό και μπορεί να θες να ρωτήσεις κάτι, ο πατέρας σου  ίσως να μην είναι εκεί, γιατί θα ουρλιάζει στις κερκίδες του Καμπ Νόου, ενώ η μητέρα σου ενδέχεται να μην έχει πρόχειρη την απάντηση. Να σου πω και ένα μυστικό: Λίγο πριν σε φέρει στον κόσμο έμαθε τι είναι το 4-4-2, το 4-3-3 και το οφσάιντ. Ήμαρτον ρε, που λέει και κάποιος με τον οποίο έχετε αυτή τη στιγμή τον ίδιο αριθμό δοντιών.  

Φιλαράκι, σε μερικά χρόνια, θα αποφασίσεις τι ομάδα θα γίνεις και θα δηλώνεις. Υπάρχει ένα σενάριο που λίγο πολύ αφορά τους περισσότερους, σε όλες τις εποχές: Οι φίλοι σου γύρω –τριγύρω, οι συμμαθητές σου, θα έχουν πιθανώς ήδη διαλέξει και ίσως σε επηρεάσουν. Κάποιος θείος ή κάποιος παππούς, ένας μεγαλύτερος για να μην το κουράζω, θα σου μιλήσει για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και θα σου πει ποια ομάδα να υποστηρίζεις, χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Απλά θα σου κάνει μια υπόδειξη και εσύ, παιδάκι πράμα, το πιθανότερο είναι να τη δεχτείς. Να σου πω και κάτι: Δεν είναι κιόλας τίποτα φοβερό. Οι περισσότεροι το πάθαμε, αλλά ΟΚ, μια χαρά είμαστε.

Στο μεταξύ, εσύ θα μεγαλώνεις, θα αντιλαμβάνεσαι όλο και περισσότερα πράγματα, θα καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα σε κάτι που το αγάπησες μικρός ενώ δεν το ήξερες καλά και σε κάτι που άργησες να το μάθεις και σε καλεί να το αγαπήσεις τώρα, που είσαι πιο ώριμος και πιο κατασταλαγμένος, έχοντας διαμορφώσει αρχές, συνείδηση, ιδανικά. Σε καλεί με τον τρόπο του, με μια αυθεντικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Πέρασα πιτσιρίκο από τη θέση αυτή. Η πρώτη σου αγάπη είτε είναι θρησκεία είτε είναι ομάδα είτε είναι γυναίκα, μοιάζει με το σκυλί που το βράδυ το διώχνεις με κλωτσιές και το πρωί το βρίσκεις να κοιμάται στο χαλάκι, έξω από την πόρτα. Δεν σε αφήνει να ξεχάσεις την παρουσία του. Το θέμα είναι να δουλεύει το μυαλό, να αξιολογεί, να βλέπει που είναι η ομορφιά, που υπάρχει αυτό που αξίζει να ασχοληθείς μαζί του και να αφιερώσεις το χρόνο σου. Τα σπορ φίλε μου, με το ποδόσφαιρο πρώτο από όλα, είναι μια δραστηριότητα που άλλους τους γοητεύει, σε άλλους απλώς αρέσει και σε άλλους είναι παντελώς αδιάφορη. Αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, μην διαβάσεις παρακάτω.

Αν ανήκεις όμως στις άλλες δυο, ειδικά στην πρώτη, δώσε βάση και στα υπόλοιπα. Υπάρχουν ομάδες και ομάδες, όλες ποδόσφαιρο παίζουν, άλλοτε καλό, άλλοτε μέτριο, άλλοτε άσχημο. Όπως θα μάθεις σε κάμποσα χρόνια, μουσικός δήλωνε και ο Μπετόβεν, μουσικός και ο Καρβέλας. Εναπόκειται σε σένα να βρεις τι τους διαφοροποιεί.

Εσύ ξεκινάς στη ζωή σου με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με πολλούς από εμάς. Τις αρχές και τις αξίες που κάποιοι από εμάς  ανακαλύψαμε κάπου στο δρόμο και βρήκαμε την ομάδα που τις εκφράζει σε σχετικά πιο μεγάλη ηλικία, εσύ θα τις βρεις από την αρχή μπροστά σου. Είναι μια ευκαιρία που πολλοί από εμάς δεν την είχαν. Εμείς χρειάστηκε να περιμένουμε, να μεγαλώσουμε, να διαβάσουμε, να μάθουμε, να δούμε και να πειστούμε. Εσύ δεν θα χρειαστεί να περιμένεις τόσο. Ξέρω ότι δεν θα σε αφήσουν να περάσεις αυτή την αναμονή. Σε ζηλεύω, είσαι τυχερός. Δεν θα χρειαστεί να φας όλο το παραμύθι για το πώς είναι τάχα το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός, για να πεις κάποτε: «Όχι ρε, δεν μπορεί να είναι έτσι. Αφού το βλέπω με τα μάτια μου ότι δεν είναι έτσι, γιατί κάποιοι προσπαθούν να με πείσουν για το αντίθετο»;

Μικρέ τυχερέ, έχω την υποψία ότι η δική σου πρώτη αγάπη (και παντοτινή όπως έλεγε μια διαφήμιση σοκολάτας κάποτε), θα είναι αυτή που πρέπει. Δεν θα χρειαστεί να κάνεις τις παραδοχές, να επανακαθορίσεις τις αποστάσεις, να μπεις στη διαδικασία να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, θα μάθεις τι σημαίνει έχω φιλοσοφία, έχω αρχές, με αυτές πορεύομαι και με αυτές θα πετύχω όσα πετύχω, δεν θα τις προδώσω για να πετύχω περισσότερα. Θα μάθεις ότι δεν έχει σημασία μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και ο τρόπος που το κατακτάς. Επιτυχία χωρίς τρόπο, έχει μεν την αξία της, αλλά δεν διαφέρει από μια στατιστική αναφορά. Αν την συνδυάσεις όμως με έναν ξεχωριστό, δικό σου τρόπο, τότε θα συζητιέται για χρόνια και θα είναι σημείο αναφοράς για αυτούς που σε είδαν, μεταφέροντας την εμπειρία στους νεώτερους.

Αυτά όλα, έχουν αξία για όλους τους τομείς της ζωής. Αναφορικά με το ποδόσφαιρο πάντως, την χρονιά που γεννήθηκες, το 2011, τα ενσάρκωνε με μοναδικό τρόπο μια ομάδα. Πέρασε όμως η ώρα φίλε, νύσταξα. Ο πατέρας σου θα στα πει αναλυτικότερα και καλύτερα. Αν χρειαστεί βοήθεια, υπάρχει μια παρέα με κάμποσους που κουβαλούν την ίδια τρέλα, να προσθέσει ο καθένας τα δικά του. Τώρα που τελειώνει το κείμενο αυτό, σκέφτομαι ότι το έγραψα για να καλωσορίσω εσένα, αλλά μάλλον το έγραψα και για να τα πω ένα χεράκι και εγώ σε …εμένα!

Να είσαι γερός, να μεγαλώσεις μέσα στη χαρά και στο γέλιο και να σε χαίρονται οι γονείς σου.

Σε χαιρετώ.

ΥΓ. Δεν σου λέω ποιος είμαι, ακόμα δεν συγκρατείς ονόματα. Ελπίζω να τα πούμε από κοντά σε…μερικά χρόνια, Πάνου θέλοντος και Πόπης επιτρέπουσας!

2 σχόλια: