23/5/11

Διαφήμιση στη φανέλα: Μια άλλη άποψη

Γράφει το...πνεύμα αντιλογίας

Διάβασα με προσοχή το κείμενο του Προέδρου της Πένια, που μπορείτε να το βρείτε και εδώ. Το απόλυτα βέβαιο είναι ότι ο Παναγιώτης έγραψε με γνώμονα το καλό της ομάδας, όπως το εννοεί αυτός. Με τον ίδιο γνώμονα θα κινηθώ και εγώ. Παναγιώτη, εχω τελείως διαφορετική άποψη και καλό είναι να υπάρχουν και οι δυο προσεγγίσεις στο μπλογκ, ώστε να μπορεί να τις δει κάποιος κατ' αντιπαράσταση.

Δεν είναι η ευτέλεια των αξιών φίλε τόσο και το ηθικό μέρος στα οποία αναφέρεσαι, για να εξετάσουμε αν θίγονται ή όχι. Πέρα από τον κώδικα αξιών του καθενός που δεν συμπίπτει κατ' ανάγκη με του διπλανού του, υπάρχει ένα κομμάτι απολύτως πρακτικό. Εχεις - έχουμε καταλάβει ότι αλλάζουμε μοντέλο διοίκησης και μας το προβάλλουν ως μονόδρομο, παρότι το ως τώρα μοντέλο διοίκησης οδήγησε την ομάδα σε μια από τις πιο φωτεινές εποχές της ιστορίας της;

Επιλέγουμε να ακολουθούμε το νόμο της αγοράς. Αυτό που για πολλά χρόνια είχαμε αποφασίσει να αγνοούμε και από τη μία είχε ωφέλεια για την ομάδα, ενώ από την άλλη μας προστάτευε από την παράνοια που επικρατεί συχνά στην ποδοσφαιρική πιάτσα παγκοσμίως και τα τρελά λεφτά που πάνε και έρχονται. Παγιδευόμαστε φίλε σε μια επικίνδυνη λογική που έρχεται σε αντίθεση με την ως τώρα πορεία μας.

Εμεις ποντάραμε στη λογική ότι την ομάδα τη φτιάχνουμε με δικά μας μέσα και χρόνο με το χρόνο. Η ομαδα του σήμερα είναι προιον των ακαδημιών και της επένδυσης σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Μπορεί να μην είναι κάθε φουρνια της Μασία σαν την τωρινή. Ισως δεν πάρουμε τρία πρωταθλήματα σερί, ίσως για μερικά χρόνια να μην φτάσουμε στους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ αν η σημερινή ομάδα κάνει τον κύκλο της. Δεν μας απασχολούσε αυτή η νοοτροπία. Ξαφνικά, αποφασίσαμε πως μας απασχολεί κυρίως αυτό. 

Ενα είναι βέβαιο: Αν πας με αυτά που επιτάσσει η αγορά, θα σε καταπιεί η λογική της αγοράς. Η φανέλα σου σήμερα κανει 5 ευρώ επειδή έχεις ομαδάρα, αύριο που δεν θα είσαι το ίδιο καλός, θα κάνει 2 ευρώ. Τότε τι θα πουλήσεις; Το όνομα του γηπέδου; Το σορτς; Το πισω μέρος της φανέλας;

Ουδείς αμφισβητεί ότι η διοίκηση έχει νομιμοποίηση δια της ψήφου των μελών (της πλειοψηφίας τελοσπαντων). Καταλαβαίνω ότι ανήκω στους λίγους που διαφωνούν. Αυτή την άποψη των διαφωνούντων προσπαθώ να αναδείξω, με κάποια επιχειρήματα, που νομίζω ότι έχουν βάση.

Δεν με απασχολεί αν θα κρατήσουμε τον Μέσι, τον Τσάβι και κάθε άλλο παικτη. Τα ίδια έλεγα όταν είχαμε παρόμοιο θέμα με τον Ροναλντίνιο. Μπορούμε να τους κρατήσουμε με τα λεφτά που έχουμε; Ολα καλά. Ερχεται ο Ταϊλανδός και ο Αραβας και δίνουν τρεις φορές περισσότερα; Αν θέλει και ο παίκτης να φύγει (κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, όταν εσύ τον έχεις αναδείξει και παίζει στην ομάδα από παιδάκι), στο καλό να πάει. ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟΝ. Ισως όχι αμέσως. Αλλά δεν θα χαθούμε, όπως δεν χαθήκαμε τόσα χρόνια. Αν επιλέγεις να κρατήσεις τον Μέσι (τυχαίο παράδειγμα), προσπαθώντας να σπρώχνεις πάντα περισσότερα πακέτα από τον λεφτά, έχεις μπει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Τότε, αναγκαστικά θα κάνεις και άλλες εκπτώσεις και τα αρνητικά παραδείγματα άλλων τρόπων εξεύρεσης χρημάτων που ανέφερες στο κείμενό σου, μπορεί τότε να μας τα προβάλλουν ως ενδεδειγμένη λύση. Οπως μας προβάλλουν τώρα τη διαφήμιση.

Ειλικρινά δεν με νοιάζει πόσα πρωταθλήματα στη σειρά θα πάρουμε, πόσο ανταγωνιστική θα είναι η ομάδα στην επόμενη δεκαετία. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ (ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ) Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΤΡΟΠΟΣ. Αν πάψει η επένδυση σε αυτό το μοντέλο, δεν θα διαφέρουμε πολύ από τους υπόλοιπους, εκτός αν διαφορετικούς από την Τσέλσι, για παράδειγμα, μας κάνει το ότι αυτοί έχουν τον Αμπράμοβιτς αφεντικό, εμείς όμως εκλέγουμε διοίκηση. Από μόνη της, αν αυτή η διαφορά δεν συνοδεύεται από διαφορά και στον τρόπο διοίκησης, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια αρνητικά σημάδια, αν παρακολουθείς τα τεκταινόμενα - τί γίνεται αλήθεια με τις ακαδημίες εκτός Ιβηρικής;

Φοβάμαι ότι επιλέγουμε ασύμβατους για την ως τώρα πορεία μας τρόπους για να πορευτούμε στο μέλλον, κρίνοντας από τα επιχειρήματα που προβάλλει η διοίκηση. Περισσότερο από όλα με ενοχλεί ο τρόπος που προβάλλεται η ιστορία με την διαφήμιση στη φανέλα, ως αναγκαίο κακό. Μπορεί να έχω επηρεαστεί από την εποχή, αλλά δεν μπορώ να δω τον Ροσέλ σαν τον Τζέφρι. 

Θεωρώ λοιπόν ότι το όλο εγχείρημα δεν ήταν αναγκαίο, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι κακό. Είπαμε όμως, μειοψηφούμε οι διαφωνούντες. Την ομάδα την αγαπάγαμε και θα την αγαπάμε. Ακριβώς επειδή την αγαπάμε, δεν θέλουμε να τη δούμε σαν αυτό που κοροιδεύουμε. Ισως τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που επιλέγει η διοίκηση να μην φανούν άμεσα, ίσως να κρυφτούν πίσω από τίτλους και επιτυχίες. Αν λείψουν οι τίτλοι, τί γίνεται; Με χαρά θα διαψευστώ, καλά να είμαστε όλοι στα χρόνια που έρχονται και δέχομαι να με λέτε "πνεύμα αντιλογίας", "Κασσάνδρα" και "μάντη κακών". 

8 σχόλια:

  1. Δε μας λές και ποιός είσαι ωρε πνέυμα αντιλογίας; :D

    Άδικο όταν ο ένας καταθέτει τις απόψεις του επώνυμα και άλλος όχι! Εγώ λοιπόν που θέλω να αντιπαραθέσω τις απόψεις του Πάνου με του πνεύματος, στέκομαι στο ουσιαστικο σημείο που διαφωνώ.

    Ώ Πνεύμα, κανείς δεν αλλάζει μοντέλο διοίκησης! Όσο είσαι ομάδα που ανήκει στα μέλη της...αρκεί η απλή σου ψήφος ώστε να αλλάξει αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεβαστέ μου Βασίλειε

    Προτιμώ να παραμείνω...πνεύμα. Σημασία έχει το γραπτό και τα όσα γράφονται, όχι το ποιος το γράφει.

    Τύποις, έχεις δίκιο, η διοίκηση αλλάζει δια της ψήφου σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι να αλλάξει όμως και αν αλλάξει, τα όσα κάνει έχουν αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό και επ' αυτού εξέθεσα την άποψή μου.

    Διευκρινίζω ότι με τον όρο μοντέλο διοίκησης, δεν εννοώ τον τρόπο που εκλέγεται η διοίκηση. Αλλά τον τρόπο που επιλέγει να διοικήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ συμφωνώ.. κι ας είμαι από τους λίγους που συμφωνούν με τη διαφωνία σου... Αυτή τη φανέλα στη φώτο μπορούμε να την έχουμε;;;;;;;;; Μόνο με το σήμα της ομάδας... τιποτα αλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέχομαι την διευκρίνιση του πνέυματος και ευχαριστώ. Νομίζω πως εντός ολίγων καιρών και με την ευκαιρία της εκδήλωσης, μπορούμε να συζητήσουμε εκτενώς τις καταρ...αμένες συνέπειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μεν Πνεύμα αγαθόν, οι δε αγορά αδηφάγος!!! Συμφωνώ με την διαφωνία σου, γιατί, βρε αδερφέ, βγάζει έναν ρομαντισμό άλλων εποχών. Τελικά πρώην και νυν διοίκηση φαίνεται να είναι ένα και το αυτό, και ο (όποιος) καυγάς μάλλον έγινε για το πάπλωμα. Δεν είμαι αισιόδοξος για την κατάληξη αυτού του φλερτ με την ποδοσφαιρική αγορά και τα νέα ήθη(;) της, αλλά στο φινάλε στους ρομαντικούς ταιριάζει η (σιωπηλή;) μειοψηφία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι ρομαντισμός ή τουλάχιστον μόνο τέτοιος. Είναι η αντιδιαστολή του τι κάναμε τόσο καιρό και τι επιλέγουμε να κάνουμε τώρα. Στα μάτια μου, αλλάζουμε πολιτική και τακτική, χωρίς κανείς να μας εξηγει που ήταν το λάθος στην προηγούμενη πορεία. Προφανώς, είναι δύσκολο να βρεις λάθη όταν η προηγούμενη πολιτική σου έδωσε μια ομάδα σαν τη σημερινή.Αν χρωστάμε και χρειαζόμαστε λεφτά, να μας πουν πώς προέκυψαν τα χρέη. Γιατί αν προέκυψαν χρέη από πχ. αποτυχημένες μεταγραφές, τότε κάποιοι είναι υπόλογοι. Κάποιοι μας φέσωσαν και τώρα με την Καταρ - α προσπαθούν να καλύψουν αυτές τις λανθασμένες κινήσεις. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν πουλάμε κάποιον παίκτη για να ξεχρεώσουμε. Δυο φορές μάγκες θα είμαστε. Εχουμε ένα τέλειο εργαστήριο παραγωγής παικτών που βγάζει παίκτες υψηλής ποιότητας, πρέπει να πουλάμε ακριβά, προς όφελός μας.Αυτά και ξαναγυρίζω στο σπίτι των πνευμάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσικά και πρέπει να πουλάμε και όχι να ανταλλάσουμε κτλπ, ουδείς αναντικατάστατος έπρεπε να λέμε και όχι αν φύγει αυτός ποιός θα τον αναπληρώσει κτλπ, οι ακαδημίες μαμάνε θα βγούνε κι άλλοι.
    Όσο για τον χορηγό τελικά μόνο η Μπιλμπάο έμεινε ρομαντική ομάδα..
    Φιλικά,
    Veron.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί κι αυτή δεν έχει χορηγό στη φανέλα της την Petronor;

    ΑπάντησηΔιαγραφή