16/6/11

Η χαρά της συμμετοχής

Φωτογραφίες: Σπύρος Δεπούντης


Ενα μεγάλο μάθημα πήραμε όσοι βρεθήκαμε στον Περισσό, την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Θυμηθήκαμε ότι ο αθλητισμός είναι η πρόκληση να βάζεις συνεχώς στοίχημα με τον εαυτό σου, να ευχαριστιέσαι αυτό που κάνεις, να σέβεσαι τον αντίπαλο, τον διαιτητή και αυτούς που παρακολουθούν. Αν τα κάνεις όλα αυτά, έχεις κάνει το καλύτερο και αν έχεις κάνει το καλύτερο, τι άλλο μένει; Σίγουρα όχι το τελικό αποτέλεσμα.


Στον αθλητικό σύλλογο «Ευ αγωνίζεσθαι» γίνεται σπουδαία δουλειά. Αυτό που ενδιαφέρει τους ανθρώπους του συλλόγου είναι να «παράγουν» αθλητές. Αθλητές που το πρώτο τους προσόν είναι η νοοτροπία «αθλούμαι γιατί μου αρέσει αυτό που κάνω» και αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται από μικρή ηλικία. Αθλητές που δεν προκαλούν τον αντίπαλο, αθλητές που δεν τα βάζουν με τον διαιτητή. Εντυπωσιαστήκαμε από τη νοοτροπία αυτών των παιδιών, που βεβαίως και θέλουν να νικούν – άλλωστε κανείς δεν αγωνίζεται για να χάσει – αλλά διεκδικούν τη νίκη με αρχές και ήθος. Αρχές και ήθος που δεν είναι διαπραγματεύσιμα μπροστά στο ενδεχόμενο της νίκης.


Η ποδοσφαιρική ομάδα της Penya που κλήθηκε να λάβει μέρος στην τρίτη ετήσια γιορτή του «Ευ αγωνίζεσθαι», αγωνίστηκε εναντίον της εφηβικής ομάδας του ομώνυμου συλλόγου. Για την ιστορία, επικράτησε 6-4 σε έναν αγώνα που κράτησε περίπου μισή ώρα και το αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο που ενδιέφερε όλους μας. Η σύνθεση: Λιακουνάκος (τερματοφύλακας) – Πετρόπουλος, Γεωργανάς, Μιχαλάτος, Μάλλιαρης (3 γκολ), Λιάσκος (3 γκολ).


Ακολούθησε γιορτή όπου μετείχαν όλες οι προσκεκλημένες ομάδες, ενώ έγιναν βραβεύσεις σε ανθρώπους που συνέβαλλαν και συμβάλλουν με τον τρόπο τους ώστε να αγαπήσουν τα μικρά παιδιά τον αθλητισμό και να στραφούν σε αυτόν. Ξεχωριστές βραβεύσεις υπήρξαν για δυο μεγάλες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Κώστα Νεστορίδη και τον Τάκη Λουκανίδη, τους οποίους τα μέλη της Penya είχαν την χαρά και την τιμή να γνωρίσουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί τους.


Πολλοί από εμάς που παίξαμε χθες εναντίον αυτών των παιδιών, έχουμε υπάρξει αθλητές και κάποιοι από εμάς έχουμε να θυμόμαστε επιτυχίες. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερος έπαινος από το να συμμετέχεις σε μια προσπάθεια ώστε να βγουν αύριο «σωστοί» αθλητές και άνθρωποι; Το αναμνηστικό τρόπαιο που παρέλαβε ο πρόεδρος Παναγιώτης Πετρόπουλος και η κοινή φωτογραφία με τα παιδιά του «Ευ Αγωνίζεσθαι» αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, θα κοσμούν στο εξής τα γραφεία της Penya, για να θυμίζουν σε όλους μας την ουσία και τον σκοπό του αθλητισμού.


Η Penya Barcelonista dAtenes συγχαίρει τον σύλλογο «Ευ αγωνίζεσθαι» για το σπουδαίο έργο που επιτελεί. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον «δάσκαλο», κύριο Γιαννακουδάκη, για την πρόσκληση και την βράβευση. Ευχή μας είναι η προσπάθεια αυτή να έχει λαμπρή συνέχεια, αλλά και να αγκαλιαστεί από όλο και περισσότερους, γιατί πραγματικά αξίζει προσοχής.

1 σχόλιο: